Ziemniaczane talarki z ziołami i majonezowym sosem
Smaczna przekąska.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki posiekanej natki
- 1/3 szklanki posiekanego kopru
- 1/3 pęczka mięty
- 4 szalotki sól
Sos:
- żółtko
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- łyżka musztardy
Przygotowanie:
1. Wyszoruj ziemniaki i pokrój na centymetrowej grubości krążki. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól i gotuj, ok. 10 minut. Gdy będą miękkie, wyjmij i delikatnie odcedź.
2. W misce utrzyj żółtko z sokiem z cytryny, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj trochę oliwy i dalej mocno ucieraj. Na koniec dodaj musztardę i dopraw odrobiną soli. Całość ucieraj, aż stanie się całkowicie kremowa i jasna.
3. Na papierze do pieczenia ułóż podgotowane krążki ziemniaczane. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C na 5 minut, żeby krążki lekko się zrumieniły.
4. Posiekaj szalotki i zioła, zostaw kilka listków do dekoracji. Posiekane zioła i szalotki wymieszaj w misce z połową przygotowanego sosu. Smaruj podpieczone krążki dipem i układaj na talerzu. Posyp ziołami i pieprzem. Resztę sosu podaj w miseczce. Możesz podać też z serkiem śmietankowym.