Reklama

Reklama

Ziemniaczane talarki z ziołami i majonezowym sosem

Smaczna przekąska.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki posiekanej natki
  • 1/3 szklanki posiekanego kopru
  • 1/3 pęczka mięty
  • 4 szalotki sól

Sos:

  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • łyżka musztardy

Przygotowanie:

Reklama

1. Wyszoruj ziemniaki i pokrój na centymetrowej grubości krążki. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól i gotuj, ok. 10 minut. Gdy będą miękkie, wyjmij i delikatnie odcedź.

2. W misce utrzyj żółtko z sokiem z cytryny, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj trochę oliwy i dalej mocno ucieraj. Na koniec dodaj musztardę i dopraw odrobiną soli. Całość ucieraj, aż stanie się całkowicie kremowa i jasna.

3. Na papierze do pieczenia ułóż podgotowane krążki ziemniaczane. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C na 5 minut, żeby krążki lekko się zrumieniły.

4. Posiekaj szalotki i zioła, zostaw kilka listków do dekoracji. Posiekane zioła i szalotki wymieszaj w misce z połową przygotowanego sosu. Smaruj podpieczone krążki dipem i układaj na talerzu. Posyp ziołami i pieprzem. Resztę sosu podaj w miseczce. Możesz podać też z serkiem śmietankowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje