Ziemniaczki nadziewane
Ziemniaki podane zupełnie inaczej niż zwykle to prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mogą być osobnym posiłkiem, ale będą się też bardzo dobrze komponować z rożnego rodzaju sezonowymi surówkami.

Składniki
- 5-6 większych ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g wędzonej szynki lub boczku
- 150 g żółtego sera
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- tymianek
- oliwa
- dowolna zielenina
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Szynkę (lub boczek) i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle, studzimy.3. Farsz: podsmażone cebulę i szynkę łączymy w miseczce z połową sera startego na dużych oczkach tarki, śmietaną i łyżką musztardy, dodajemy przyprawy, mieszamy.
4. Ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy miąższ, by powstały "łódeczki". Każdą napełniamy farszem, wykładamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika, posypujemy resztą startego sera, zapiekamy przez 5-10 minut, wyjmujemy, posypujemy zieleniną.