Ziemniaczki nadziewane
Ziemniaki podane zupełnie inaczej niż zwykle to prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mogą być osobnym posiłkiem, ale będą się też bardzo dobrze komponować z rożnego rodzaju sezonowymi surówkami.
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Szynkę (lub boczek) i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle, studzimy.
3. Farsz: podsmażone cebulę i szynkę łączymy w miseczce z połową sera startego na dużych oczkach tarki, śmietaną i łyżką musztardy, dodajemy przyprawy, mieszamy.
4. Ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy miąższ, by powstały "łódeczki". Każdą napełniamy farszem, wykładamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika, posypujemy resztą startego sera, zapiekamy przez 5-10 minut, wyjmujemy, posypujemy zieleniną.