Reklama

Reklama

Ziemniaczki nadziewane

Ziemniaki podane zupełnie inaczej niż zwykle to prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mogą być osobnym posiłkiem, ale będą się też bardzo dobrze komponować z rożnego rodzaju sezonowymi surówkami.

Składniki

  • 5-6 większych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonej szynki lub boczku
  • 150 g żółtego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • oliwa
  • dowolna zielenina

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia. 

2. Szynkę (lub boczek) i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle, studzimy.

3. Farsz: podsmażone cebulę i szynkę łączymy w miseczce z połową sera startego na dużych oczkach tarki, śmietaną i łyżką musztardy, dodajemy przyprawy, mieszamy. 

Reklama

4. Ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy miąższ, by powstały "łódeczki". Każdą napełniamy farszem, wykładamy w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym, pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika, posypujemy resztą startego sera, zapiekamy przez 5-10 minut, wyjmujemy, posypujemy zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje