Ziemniaki z pesto
Wykorzystaj sezon na świeże warzywa.

Składniki
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 60 dag ziemniaków
- pieprz
- 2-4 łyżki orzeszki piniowych
- 2 łyżki oliwy
- sól
- kilka gałązek rukoli lub bazylii
- 4 pomidory
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, dokładnie osuszyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do dość dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz. Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać prażonymi orzeszkami i pokrojoną zieleniną.