Reklama

Reklama

Zimny pies

Pyszny deser o oryginalnej nazwie.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 200 g mlecznej kuwertury
  • 250 g tłuszczu kokosowego
  •  2 jajka
  •  75 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek rumu
  • 200 g herbatników
  •  kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę i kuwerturę posiekać i razem z tłuszczem kokosowym roztopić w gorącej kąpieli. Jajka, cukier puder, kakao i rum ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać masę czekoladową. Ponownie umieścić w gorącej kąpieli. Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć nieco masy czekoladowej, na niej warstwę herbatników. Układać kolejne warstwy masy i herbatników. Ostatnia warstwa to herbatniki. Wstawić do lodówki na 6-8 godzin (a najlepiej na całą noc). Wybić na talerz, zdjąć folię. Oprószyć kakao.

Reklama

 Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje