Ziołowa na bulionie
Siła ziół na talerzu.
Składniki:
- 30 dag ziół (natka, koperek, szczypiorek)
- 8 dag masła
- 5 dag mąki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- 200 ml słodkiej śmietanki, sól
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., pieprz
- 50 dag ziemniaków, 6 jajek
Przygotowanie:
1. Zioła opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Odetnij zgrubiałe łodyżki, resztę drobno posiekaj.
2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę.
3. Dalej mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki bulion warzywny (może być z kostki). Dodaj posiekane zioła. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu (najlepiej białego). Gotuj na średnim ogniu 10 minut.
4. Po tym czasie wlej mleko i słodką śmietankę. Gotuj jeszcze chwilę razem. Zdejmij z ognia, dolej kwaśną śmietaną, wymieszaj.
5. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, utłucz. Osobno ugotuj na twardo jajka. Zupę rozlej do miseczek, włóż połówki jajek. Podawaj z ziemniakami.