Reklama

Ziołowe ruloniki w płaszczyku z boczku

Tym daniem zaskoczysz gości!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 16 sztuk

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • po kilka gałązek: natki, koperku, majeranku i tymianku l16 plasterków wędzonego boczku (ew. pieczonego boczku pokrojonego w cieniutkie plastry)
  • 20 dag fety
  • 20 dag kawałków różnych pieczeni: schabu, szynki albo łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, grubo posiekaj je i wymieszaj z przygotowanym ciastem naleśnikowym. 

2. Kawałki pieczeni posiekaj. Dodaj do nich pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. 

3. Małą patelnię rozgrzej i smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Usmaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Każdy z placków posmaruj cienko nadzieniem. Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Zepnij szpilką, by ruloniki nie rozpadały się. Przed podaniem zapiecz ok. 5 minut w temp. 200 st. C. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy