Ziołowe ruloniki w płaszczyku z boczku
Tym daniem zaskoczysz gości!
Sposób przygotowania
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, grubo posiekaj je i wymieszaj z przygotowanym ciastem naleśnikowym.
2. Kawałki pieczeni posiekaj. Dodaj do nich pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
3. Małą patelnię rozgrzej i smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Usmaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Każdy z placków posmaruj cienko nadzieniem. Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Zepnij szpilką, by ruloniki nie rozpadały się. Przed podaniem zapiecz ok. 5 minut w temp. 200 st. C.