Ziołowy chłodnik pomidorowy

Do wakacyjnego obiadu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg. dojrzałych pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki siekanych ziół: bazylia, tymianek, natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 pojemniczek kiełek z lucerny,
- 5 kalarepek

Przygotowanie:

Z kalarepek odciąć wierzch, wydrążyć środek. Kalarepki sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby nie straciły koloru. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i dokładnie wykroić szypułki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory zmiksować z miąższem kalarepek, cebulą, czosnkiem i oliwą. Dodać zioła,doprawić solą i pieprzem. Podawać z kiełkami lucerny w kalarepkach.
Czas przygotowania 45 min. Przepis na 5 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas