Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia

Jak przygotować nutellę z dyni?
Jak przygotować nutellę z dyni?123RF/PICSEL

Zdrowa wersja nutelli - właściwości

Zobacz również:

    Domowy krem - niezbędne produkty

    Pieczona dynia stanowi doskonałą bazę do domowej nutelli
    Pieczona dynia stanowi doskonałą bazę do domowej nutelli123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżej dyni
    • 200 g cukru
    • ½ puszki mleka skondensowanego
    • 250 g białej czekolady
    • 1 opakowanie cukru waniliowego

    Nutella dyniowa - przepis krok po kroku

    1. Dorodne dynie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
    2. Gotowe warzywo przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie purée, a następnie przekładamy do garnka i dodajemy oba cukry. Składniki podgrzewamy przez 20 minut.
    3. Do podgrzanej masy dodajemy mleko skondensowane i połamaną na kawałki białą czekoladę. Gotujemy do momentu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.
    4. Gorącą nutellę dyniową przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy pokrywki, a następnie odwracamy do góry dniem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?