Czy grzyby można jeść na surowo? Tylko niektóre. Oto lista jadalnych gatunków
Większość jadalnych grzybów należy jeść wyłącznie po obróbce termicznej. Istnieją jednak również takie, które można jadać na surowo. Zanim zdecydujesz się na skosztowanie, sprawdź czy faktycznie jest to bezpieczne. Przestawiamy listę jadalnych pod każdą postacią gatunków.
Spis treści:
Niektóre grzyby z powodzeniem można jadać na surowo. Co więcej, w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zanim jednak zdecydujesz się na skosztowanie surowego grzyba musisz upewnić się, że konkretny gatunek nadaje się do konsumpcji bez obróbki termicznej.
Które grzyby można jeść na surowo?
Spośród wszystkich gatunków grzybów rosnących i dostępnych w sprzedaży w Polsce tylko kilka można spożywać na surowo. Są to:
- pieczarki
- boczniaki
- trufle
- kurki
- borowiki szlachetne (prawdziwki)
Co więcej niektóre leśne grzyby posiadające od spodu kapelusza blaszki, zjedzone na surowo również nie zaszkodzą. Są one jednak rzadko zbierane ze względu na niepewność i obawę grzybiarzy. Zanim zjesz surowego grzyba z lasu musisz mieć 100 proc. pewność, że dany gatunek jest jadalny w tej formie.
Zobacz też: Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków
Chcesz zjeść surowego grzyba? Zachowaj ostrożność i trzymaj się tych zasad
Przed zjedzeniem grzybów na surowo należy zachować ostrożność i zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
- Wybieraj tylko i wyłącznie te, które na pewno można jeść na surowo - najbezpieczniej jest jeść grzyby hodowlane
- Oczyść dokładnie grzyby przed konsumpcją - pieczarki możesz obrać, borowiki i kurki wystarczy umyć w wodzie przy pomocy szczoteczki
- Korzystaj wyłącznie ze świeżych i mięsistych grzybów - dzięki temu nie narazisz się na zatrucie i dolegliwości trawienne
Czytaj również: Zdumiewające znalezisko opisywała lokalna gazeta. "Leśny kalafior" wywołał ogromne poruszenie
Które grzyby są smaczne na surowo?
Nie wszystkie grzyby jedzone na surowo są dobre w smaku. Uznaje się, że do najlepszych należą borowiki szlachetne - są chrupkie i mają delikatnie leśny posmak, a także pieczarki - jedzone na surowo smakują podobnie do pleśniowego sera typu camembert.