Zrób go już teraz, a zimą sobie podziękujesz. Doskonały, babciny przepis
Oprac.: Łukasz Piątek
W środku lata mało kto myśli o zimie, która przywita nas za kilka miesięcy. Choć obecnie cieszymy się wakacjami, to warto już teraz poczynić pewne kroki, by zimowe wieczory mięły nam przyjemniej niż zazwyczaj. Jednym ze sposobów jest przygotowanie kompotu z wiśni, który w grudniu będzie doskonale smakować.
Lato to świetny moment na przygotowanie zapasów, którymi w mroźne dni będziemy mogli pieścić nasze podniebienia. Wiele osób zaczyna przyrządzać ogórki kiszone, by po długim leżakowaniu w spiżarni cieszyły smakiem.
Jednak nie można również zapomnieć o przepysznych kompotach, które za kilka miesięcy nabiorą głębi smaku i aromatu. Jak zatem przyrządzić kompot z wiśni, by cieszyć się jego smakiem zimą? Przedstawiamy prosty, sprawdzony i co najważniejsze babciny przepis.
Babciny kompot z wiśni na zimę
Składniki:
- 4 kg wiśni z pestkami
- 2 kg cukru
- 2 l wody
Powyższe składniki pozwolą na przygotowanie sześciu, jednolitrowych słoików z kompotem.
Czytaj także: Wiśnie - owoce, które lubią serce. Z wzajemnością
Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i pozbywamy się ogonków. Następnie owoce przesypujemy do czystych słoików, zostawiając 2-3 cm miejsca od górnej warstwy wiśni do miejsca nałożenia nakrętki.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier - ilość dodanego cukru zależy od osobistych preferencji. Całość mieszamy i zagotowujemy. Słoiki wypełnione wiśniami zalewamy zagotowaną wodą z cukrem i dokładnie zakręcamy.
Warto wiedzieć: Pieczyńska podzieliła się przepisem na ogórki małosolne. Internauci nie byli zachwyceni
Do naczynia wkładamy słoiki i do ¾ ich wysokości zalewamy je wodą o temperaturze zbliżonej do wody wlewanej do słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy przez kwadrans.
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z naczynia i odkładamy do wystudzenia do góry dnem. Gdy słoiki będą już odpowiednio wystudzone, przenosimy je w chłodne, ciemne miejsce, gdzie powinny leżakować przez kilka miesięcy. Gotowe!