Pieczyńska podzieliła się przepisem na ogórki małosolne. Internauci nie byli zachwyceni
Oprac.: Łukasz Piątek
Polska aktorka Małgorzata Pieczyńska podzieliła się z internautami swoim przepisem na idealne ogórki małosolne. Kobieta przedstawiła krok po kroku, co należy umieścić w słoiku, by smak ogórków był obłędny. Jednak pewien szczegół wzbudził wśród komentujących osób niemałe kontrowersje. Mowa o zalewaniu ogórków gotowaną miksturą.
Przepis Małgorzaty Pieczyńskiej na ogórki małosolne
Małgorzata Pieczyńska to polska aktorka, która na swoim koncie ma wiele ról teatralnych i filmowych - w tym m.in. udział w kultowym dramacie Krzysztofa Kieślowskiego pt. "Krótki film o zabijaniu".
Poza aktorstwem Pieczyńska spełnia się również w kuchni, o czym świadczą publikowane przez nią na Instagramie krótkie treści wideo, gdzie zmaga się z kulinarnymi wyzwaniami.
Na jednym z najnowszych filmów aktorka tłumaczy internautom, co powinni zrobić, by cieszyć się pysznym smakiem ogórków małosolnych. Małgorzata Pieczyńska już na wstępie zaznacza, że ogórki należy moczyć przez trzy godziny w zimnej wodzie, a następnie odkroić ich końcówki.
Aktorka do czystego słoika wkłada najpierw liście wiśni, krojony chrzan, liść laurowy, kilka przekrojonych ząbków czosnku, a następnie do środka aplikuje kilka ogórków. Pieczyńska na wierzch ogórków dokłada kolejną warstwę liści wiśni, chrzanu i czosnku. Na koniec do słoika trafia pokaźny pęk kopru.
Zawartość słoika - zdaniem aktorki - powinniśmy zalać lodowatą, osoloną wodą: "Na litr wody wystarczy jedna łyżka soli" - twierdzi Małgorzata Pieczyńska. Następnie słoik zakręcamy i odstawiamy na półkę na trzy dni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wodę ze słoika należy przelać do garnka, zagotować i wrzącą miksturę ponownie przelać do słoika z ogórkami. "Zakręcamy, obcieramy i zostawiamy na zimę. Będą wspaniałe, pyszne, domowe ogórki" - dodaje aktorka.
Internauci krytykują przepis Małgorzaty Pieczyńskiej
Internautów zaskoczył pomysł gotowania wody ze słoika i ponownego przelania wrzątku do ogórków. Zdaniem niektórych fanów Małgorzaty Pieczyńskiej taki zabieg jest błędem.
"Przecież to już nie są ogórki kiszone tylko pasteryzowane, wszystko, co cenne zostaję zabite przez gotowanie tej zalewy. Może i domowe, ale wystarczy zalać gorącą wodą z solą kamienną niejodowaną" - brzmi komentarz jednej z internautek.
Opinie na temat przepisu aktorki są podzielone - niektórzy komentujący twierdzą, że absolutnie nie powinno się wlewać wrzątku do słoika z ogórkami, z kolei inni piszą, że skorzystali z podpowiedzi aktorki i ogórki wyszły przepyszne.
Zobacz również: Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Pikle gotowe w 8 godzin!