Zrób to śniadanie po kolacji, by rano cieszyć się jego smakiem

Łukasz Piątek

Oprac.: Łukasz Piątek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
419
Udostępnij

Śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale to nie oznacza, że powinniśmy z niego rezygnować. Zdarza się jednak, że poranne przygotowanie się do wyjścia do szkoły lub pracy sprawia, że brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku, który dostarczyłby nam witamin i mikroelementów. Dlatego śniadanie warto przygotować po kolacji – jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało.

Owsianka z owocami to jeden z lepszych wyborów śniadaniowych
Owsianka z owocami to jeden z lepszych wyborów śniadaniowych123RF/PICSEL

Nie masz czasu na zrobienie sobie śniadania? Niestety poranne rytuały jak m.in. higiena osobista, prasowanie koszuli i pakowanie niezbędnych rzeczy, które zabieramy do szkoły lub pracy, sprawiają, że bardzo często rezygnujemy z jedzenia śniadania.

Okazuje się, że wystarczy minimum wysiłku, by taki posiłek spokojnie spożyć przed wyjściem z domu, a kluczem do sukcesu jest poświęcenie zaledwie kilkudziesięciu sekund podczas poprzedzającego wieczoru.

Kiedy i jak zrobić zdrową i smaczną nocną owsiankę?

Twoje zdrowe i smaczne śniadanie, na którego zjedzenie nie braknie ci rano czasu, nazywa się  "nocną owsianką". Tak - na pierwszy rzut oka wydaje się to nielogiczne, ale już wyjaśniamy, w czym rzecz.

Otóż nocna owsianka to posiłek przygotowany wieczorem, by do rana nabrał odpowiedniej konsystencji i był gotowy do spożycia. Gwarantujemy, że jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilkadziesiąt sekund twojego cennego czasu.

Przygotowanie nocnej owsianki zajmuje kilkadziesiąt sekund
Przygotowanie nocnej owsianki zajmuje kilkadziesiąt sekund123RF/PICSEL

Nocna owsianka na śniadanie - przepis

Do przygotowania nocnej owsianki potrzebujemy:

  • 40 g płatków owsianych
  • kefir
  • dowolne kawałki owoców i orzechów
  • miód

Przygotowanie nocnej owsianki:

  1. Do miseczki wsyp płatki owsiane, zalej je kefirem i dokładnie wymieszaj. 
  2. Słoiczek z płatkami i kefirem schowaj na noc do lodówki. Przez ten czas płatki nasiąkną kefirem i po kilku godzinach będzie można cieszyć się ich doskonałym smakiem i konsystencją
  3. Rano wyjmij słoiczek z lodówki, dodaj kilka ulubionych owoców i orzechów oraz odrobinę miodu. Gotowe! 
INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
214
Super
relevant
72
Hahaha
haha
31
Szok
shock
55
Smutny
sad
27
Zły
angry
20
Lubię to
like
Super
relevant
419
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na