Reklama

Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś

Co można zjeść zdrowego na deser? Pyszną przekąskę przygotujemy w kilka minut z zaledwie trzech składników. Co więcej, można jeść ją bez liczenia kalorii i bez obaw, że pójdzie nam w boczki. Tak zdrowego deseru jeszcze nie próbowałeś.

Budyń owsiany: z powodzeniem zastąpi owsiankę

Owsianka jest idealnym wyborem na pierwsze śniadanie. Jej regularne spożywanie poleca się zwłaszcza osobom będącym na diecie, gdyż ta jest nie tylko lekkostrawna, ale posiada w swoim składzie także wiele cennych witamin i składników mineralnych, które pomagają zachować dobre samopoczucie.

Jak się okazuje, jeszcze lepszym wyborem będzie zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi nieco oklepaną już owsiankę. Mowa o budyniu owsianym, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego budyniu. Przygotowuje się go na bazie płatków owsianych, dowolnego mleka lub wody oraz ulubionych dodatków. Można jeść go zarówno na deser, jak i śniadanie. Sprawdzi się na ciepło i zimno. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Reklama

Zobacz również: Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm

Budyń owsiany: fit. Jak zrobić?

Do przygotowania budyniu owsianego potrzebować będziemy:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklankę mleka.

Do garnka wlej wodę oraz mleko, wsyp płatki owsiane. Dla urozmaicenia możesz dodać do deseru cztery suszone daktyle oraz kakao. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż płatki się rozpadną. Następnie zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu. Gotowe.

Pamiętaj, że pyszny i zdrowy deser można posłodzić zarówno cukrem, jak i jego zamiennikami lub ulubionym syropem. Ten w wersji fit osłodź miodem lub daktylami.

Zobacz również: Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu

Płatki owsiane: czy są zdrowe?

Płatki owsiane, będące głównym składnikiem smacznej przekąski, zawierają w swoim składzie wiele witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Są również źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają zakrzepom i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia krwi.

Płatki owsiane to bogate źródło witaminy B1, B5 oraz E, które wpływają na zdolność koncentracji, lepszy sen oraz pamięć. Zapobiegają również szybszemu starzeniu się organizmu. W swoim składzie posiadają także fosfor, wapń, magnez, krzem i cynk.

Po płatki owsiane nie powinny jednak sięgać osoby, które cierpią na nieswoiste choroby zapalne jelit.

Zobacz również: Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Ważne przeciwskazania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: płatki owsiane | owsianka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy