Zrób to z naleśnikami z wczoraj. Wyjdą pyszne roladki, makaron i nie tylko

2 lutego obchodzimy Dzień Naleśnika. Te mączne przysmaki często pojawiają się na stołach Polaków. Są tanie, smaczne i proste w przygotowaniu. Zdarza się jednak, że z przepisu „na oko” wychodzi znacznie więcej naleśników, niż się spodziewamy. Co zrobić z nadmiarem? Idealnie sprawdzą się do zupy, ale nie tylko.

Naleśniki przypadły do gustu wielu osobom, a więc zazwyczaj znikają ze stołów w ekspresowym tempie
Naleśniki przypadły do gustu wielu osobom, a więc zazwyczaj znikają ze stołów w ekspresowym tempie123RF/PICSEL

Dzień Naleśnika 20204. Jak przygotować puszyste i delikatne placki?

Do przygotowania naleśników wystarczy mąka pszenna, jajka, woda, mleko, szczypta soli i opcjonalnie cukier. To składniki, które niemal zawsze znajdują się w każdej kuchni. Co zrobić by naleśniki były puszyste? W tym celu warto np. przesiać mąkę i zwykłą wodę zamienić na gazowaną. Sprawdzi się również patent z dodaniem ubitych białek.

Do zalet naleśników zalicza się wyjątkowy smak, proste przygotowanie i niską cenę
Do zalet naleśników zalicza się wyjątkowy smak, proste przygotowanie i niską cenę123RF/PICSEL

Co zrobić z naleśnikami na następny dzień?

Naleśniki przypadły do gustu wielu osobom, a więc zazwyczaj znikają ze stołów w ekspresowym tempie. Zdarza się jednak, że z przygotowanego ciasta wychodzi znacznie więcej naleśników, niż się spodziewamy. Na następny dzień wystarczy podać je w innej odsłonie. Zobacz, co można z nich przygotować.

Naleśniki sprawdzą się przede wszystkim w roli makaronu. Wystarczy zwinąć je w rulon i pokroić na małe paski. Wbrew pozorom pasuje nie tylko do zup owocowych. Śmiało można go podawać m.in. z rosołem. Tak przygotowany naleśnikowy makaron można serwować także na słodko w połączeniu z jogurtem i ulubionymi owocami.

Do przygotowania naleśników wystarczy mąka pszenna, jajka, woda, mleko, szczypta soli i opcjonalnie cukier
Do przygotowania naleśników wystarczy mąka pszenna, jajka, woda, mleko, szczypta soli i opcjonalnie cukier123RF/PICSEL

Zostały ci naleśniki z poprzedniego dnia? Idealnie sprawdzą się na wytrawny obiad w formie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym należy ułożyć warstwę naleśników i polać je sosem pomidorowym z mięsem mielonym. Czynność tę trzeba powtórzyć tak, by powstały 3-4 warstwy. Na koniec całość wystarczy posypać żółtym serem. Naleśnikową zapiekankę należy piec przez mniej więcej 40 minut w 180 st. C.

Naleśniki z wczoraj można również posmarować serkiem kanapkowym, rozłożyć na nich szynkę i liście szpinaku. Następnie wystarczy zwinąć w roladki i pokroić na małe kawałki.

W przypadku naleśnikowych roladek sprawdzą się różnego rodzaju dodatki takie jak np. łosoś, żółty ser, awokado czy też rukola.

***

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas