Zupa brokułowa
Zdrowa i smaczna zupa
Składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 4 łyżki śmietany 22 proc.
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- cukier
- po 5 dag parmezanu i orzeszków piniowych (ew. słonecznika)
Przygotowanie:
1. Brokuły oczyść, wymocz, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż brokuły i ziemniaki.
2. Warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia. Następnie warzywa zmiksuj wraz z wywarem. Dolej śmietanę, wymieszaj.
3. Zupę przypraw do smaku gałką, solą, pieprzem oraz cukrem. Parmezan zetrzyj na grube wióry. Orzeszki, ew. pestki słonecznika, zrumień. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj serem i orzeszkami.