Zupa brokułowa

Zdrowa i smaczna zupa

Zupę udekoruj serem i grzankami
Zupę udekoruj serem i grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 4 łyżki śmietany 22 proc.
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • cukier
  • po 5 dag parmezanu i orzeszków piniowych (ew. słonecznika)

Przygotowanie:

1. Brokuły oczyść, wymocz, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż brokuły i ziemniaki.

2. Warzywa zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia. Następnie warzywa zmiksuj wraz z wywarem. Dolej śmietanę, wymieszaj.

3. Zupę przypraw do smaku gałką, solą, pieprzem oraz cukrem. Parmezan zetrzyj na grube wióry. Orzeszki, ew. pestki słonecznika, zrumień. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj serem i orzeszkami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas