Zupa brukselkowa

Brukselka w naszych kuchniach zwykle nie jest doceniana. Czas to zmienić!

Krem z brukselki
Krem z brukselki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag brukselek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 2 spore ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 tosty pszenne (pokrojone)
  • 1 ząbek czosnku (roztarty)
  • zioła prowansalskie
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Brukselki oczyść, opłucz, osusz. Cebulę obierz, 1/2 cebuli posiekaj, resztę pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dołóż brukselki i krótko razem podsmaż. Przełóż do garnka.

2. Ziemniaki obierz, potnij. Wrzuć do garnka z brukselkami. Wlej bulion. Gotuj ok. 20 minut. Tosty posmaruj czosnkiem. Posyp ziołami, zrumień na maśle. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień kostki cebuli.

3. Zupę zmiksuj. Połącz ze śmietaną. Podgrzej. Przypraw solą i pieprzem. Posyp grzankami, cebulką i posiekanym tymiankiem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas