Zupa cebulowo-pomidorowa

Niezwykły smak.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 4 cebule,
- 3 szklanki bulionu wołowego,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- po 2 łyżki mąki i octu winnego,
- 4 tosty,
- 5 dag żółtego sera,
- 1 łyżeczka cukru sól,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 listek laurowy,
- ziele angielskie,
- tymianek
- szałwia,
- pieprz

Przygotowanie:

Cebule i 2 ząbki czosnku obierz. Cebule potnij w cienkie talarki, a czosnek posiekaj, lub przeciśnij przez praskę. W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę mieszając usmaż na szklisto. Dołóż posiekany czosnek. Przypraw do smaku cukrem oraz szczyptą tymianku oraz szałwii. Cebulę oprósz mąką, zasmaż. Dolej ocet. Duś pod przykryciem 3 minuty. Wlej wino i bulion. Dołóż listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Posól. Zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Przypraw. Tosty potnij na trójkąty. Zrumień je z obu stron w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. Po wyjęciu posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku. Skrop oliwą, posyp uprzednio startym żółtym serem. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj 5 minut. Podawaj jako dodatek do zupy.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje