Zupa chlebowa

Zupa z pysznymi grzankami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 cebule,
- 2 zielone papryki,
- 70 dag pomidorów,
- 25 dag chleba,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 strączek papryczki chili,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 4 łyżki oliwy,
- tymianek,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
Na grzanki czosnkowe:
- 8 kromek bułki wrocławskiej,
- 5-6 łyżek startego żółtego sera (np. cheddar),
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- mielone chili

Przygotowanie:

Papryki przekrój wzdłuż. Usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz, grubo posiekaj. Pomidory umyj, osusz pokrój na kawałki. Strączek chili oczyść z pestek, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i cebulę . Usmaż na szklisto.
Na patelnię wrzuć paprykę, chili i pomidory. Smaż razem 1- 2 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż pomidory się rozgotują. Do warzyw dołóż pokrojony w kostkę chleb. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj 15 minut.
Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor (5 minut). Skrop oliwą. Na grzanki wyciśnij przez praskę czosnek. Natrzyj nim bułki. Posyp serem. Ponownie wstaw do piekarnika na 1-2 minuty. Posyp chili. Podawaj jako dodatek do zupy.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas