Zupa chlebowa
Tradycyjny przepis.

Składniki:
- 30 dag ciemnego suchego pieczywa, - dwie łyżeczki kminku,- 2 łyżki masła, - posiekana natka pietruszk,-i 2 ząbki czosnku,- 1 l bulionu z kostki,- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Chleb połam na mniejsze kawałki, pokrusz. Włóż do rondla zalej gorącym bulionem, dosyp kminek. Chleb rozgotuj. 2. W trakcie gotowania najlepiej zupę cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Do rozgotowanego chleba dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj, już nie gotuj. 3. Zupę serwuj na gorąco. Ewentualnie możesz ją podać z czapą bitej śmietany (śmietankę ubij ze szczyptą soli i pieprzu). 4. Zupę chlebową możesz też przyrządzić na esencjonalnym wywarze rybnym. Do takiej zupy wkładamy małe kawałki filetów karpia (gotujemy kilka minut w zmiksowanej zupie) oraz pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!