Zupa chlebowa

Tradycyjny przepis.

Składniki:

Reklama

- 30 dag ciemnego suchego pieczywa,
- dwie łyżeczki kminku,
- 2 łyżki masła,
- posiekana natka pietruszk,
-i 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu z kostki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Chleb połam na mniejsze kawałki, pokrusz. Włóż do rondla zalej gorącym bulionem, dosyp kminek. Chleb rozgotuj.
2. W trakcie gotowania najlepiej zupę cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Do rozgotowanego chleba dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj, już nie gotuj.
3. Zupę serwuj na gorąco. Ewentualnie możesz ją podać z czapą bitej śmietany (śmietankę ubij ze szczyptą soli i pieprzu).
4. Zupę chlebową możesz też przyrządzić na esencjonalnym wywarze rybnym. Do takiej zupy wkładamy małe kawałki filetów karpia (gotujemy kilka minut w zmiksowanej zupie) oraz pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje