Składniki na 4 porcje: - 2 główki czosnku, - 2 pomarańcze, - 1 cebula, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 50 g mielonych migdałów, - 250 g śmietany, - 3/4 l. bulionu warzywnego, - 6 kromek chleba tostowego, - sól, pieprz, - 4 gałązki kolendry, - 2 plasterki szynki Serrano Przygotowanie: Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać. Dwa ząbki odłożyć do dekoracji. Czosnek opiekać w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok 30 minut aż stanie się miękki. Pomarańczę dobrze umyć, skórkę zetrzeć na wiórki. Owoce przekroić i wycisnąć sok. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać migdały. Wlać śmietanę i bulion i gotować jeszcze 10 minut. Upieczony i ostudzony czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Dodać kromki chleba tostowego bez skórki. Wlać sok z pomarańczy. Zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Odłożone na bok ząbki czosnku pokroić w plasterki i podsmażyć na złoty kolor. Listki kolendry posiekać, plasterki szynki pokroić w paseczki. Zupę jeszcze raz zagotować. Dodać wiórki ze skórki pomarańczowej, zrumieniony czosnek, szynkę i kolendrę. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal