Wyrzucasz taki imbir? Przestań w końcu marnować pieniądze

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Imbir jesienią i zimą jest odmieniany przez wszystkie przypadki nie bez przyczyny. To kłącze, które od kilku lat dobrze się zadomowiło nad Wisłą, to wspaniały dodatek do naparów: mogą przynieść ulgę w sezonie przeziębieniowym. Zanim jednak skorzystamy z dobrodziejstwa imbiru, warto w sklepie wybrać najlepszy: wtedy będzie należycie spełniał swoją funkcję oraz smakował intensywnie. Podpowiemy, jak to zrobić oraz udzielimy wskazówek, jak go dobrze przechowywać, aby nie stracił swoich wyjątkowych wartości.

Imbir ma wiele właściwości leczniczych, dlatego warto go dodać do swojej codziennej diety
Imbir ma wiele właściwości leczniczych, dlatego warto go dodać do swojej codziennej diety123RF/PICSEL

Imbir: Przyjrzyj się dobrze kłączu

Imbiru chyba już nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać, bo to skuteczny i naturalny sposób na złagodzenie objawów przeziębienia. Nie dość, że pomaga pozbyć się bakterii i wirusów, to także rozgrzewa, co idealnie sprawdza się, kiedy męczy nas infekcja. Zanim jednak skorzystamy z dobrodziejstwa kłącza, warto wiedzieć, jak kupić najlepsze w sklepie. Jak wybrać dobry imbir? Powinien być jędrny, pozbawiony nadmiaru bruzd i uszkodzeń. Kolor skórki powinien być jasnoszary i jednolity. Z zakupu imbiru dyskwalifikują przebarwienia, nadmiar uszkodzeń oraz wysuszona, pomarszczona skórka.

Jak przechowywać imbir?

Kupiliśmy imbir i co dalej? Oczywiście, najlepiej go pokroić i umieścić w filiżance gorącej herbaty, dodać do egzotycznych potraw albo przygotować z niego orzeźwiający i leczniczy napar. Jeśli został nam solidny kawałek imbiru, można go z łatwością przechowywać tak, aby zachował swoje najcenniejsze właściwości, nawet przez kilkanaście dni. Najlepiej powstrzymać się z jego obieraniem, ale można owinąć go w ręcznik papierowy i umieścić w lodówce wraz z innymi warzywami w przeznaczonej do tego szufladzie. Lepiej unikać nawyku, gdzie imbir trzymany jest na kuchennym blacie albo parapecie. Wtedy szybko wysycha oraz staje się włóknisty i łykowaty. Oczywiście, taki nie traci swoich wartości odżywczych, ale może nie nadawać się do przygotowywanych potraw.

Rozgrzewający rosół z imbirem - jak go zrobić?Interia Kulinaria

Siny imbir: Co on oznacza?

Po przekrojeniu korzenia imbiru ujawnia się żółty i aromatyczny miąższ, który ma właśnie cenne dla zdrowia właściwości. Niestety, on z czasem może również gnić i pleśnieć, więc jeśli takie oznaki widać na przechowywanym imbirze, to, niestety, trzeba go wyrzucić.

Miąższ imbiru sinieje? Można z niego korzystać, ale jeśli widzisz pleśń, to musisz go wyrzucić
Miąższ imbiru sinieje? Można z niego korzystać, ale jeśli widzisz pleśń, to musisz go wyrzucić123RF/PICSEL

A co zrobić, kiedy miąższ kłącza sinieje? Siny imbir nie jest niejadalny, więc nie trzeba takiego wyrzucać. Trzeba przyznać jednak jedno: jego smak i aromat nie będzie już tak atrakcyjny dla naszego podniebienia, jak użycie świeżego imbiru.

Jak skorzystać z imbiru?

Użycie imbiru nie jest skomplikowane: obrany i pokrojony w plastry korzeń może być dodany do czarnej herbaty. Taki dodatek z całą pewnością nie tylko poprawi walory smakowe naparu, ale także nada mu właściwości prozdrowotnych. Oczywiście, z samego imbiru również można przygotować odżywczy napój: wystarczy obrać go, zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem. Taka herbata, kiedy co nieco przestygnie, może być wzbogacona dodatkiem miodu i cytryny, co podbije jego wartość leczniczą oraz smak. Nie trzeba się ograniczać z użyciem imbiru w kuchni: nic przecież nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać do przygotowywanych dań. Sprawdzi się nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale może być śmiałym dodatkiem np. do mięs, rosołu albo gulaszu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas