Zupa dyniowa z papryczką chili
Świetnie rozgrzewa!
Sposób przygotowania
1. Dynię umyj, rozetnij, miąższ odetnij od skóry, oczyść i pokrój. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por i chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa. Smaż 2 minuty. Potem zalej winem i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut.
2. Pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Odłóż 4 łyżki śmietany, resztę wlej do zupy. Zmiksuj ją na gładko. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję zupy udekoruj odłożoną śmietaną, posyp pestkami dyni i ew. ziołami.