Zupa dyniowa z papryczką chili

Świetnie rozgrzewa!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/4 pora
  • 1 chili
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2–3 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania

1. Dynię umyj, rozetnij, miąższ odetnij od skóry, oczyść i pokrój. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por i chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa. Smaż 2 minuty. Potem zalej winem i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut. 

2. Pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Odłóż 4 łyżki śmietany, resztę wlej do zupy. Zmiksuj ją na gładko. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję zupy udekoruj odłożoną śmietaną, posyp pestkami dyni i ew. ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje