Zupa dyniowa z papryczką chili
Świetnie rozgrzewa!

Składniki
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/4 pora
- 1 chili
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
- 2–3 łyżki pestek dyni
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Dynię umyj, rozetnij, miąższ odetnij od skóry, oczyść i pokrój. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por i chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa. Smaż 2 minuty. Potem zalej winem i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut. 2. Pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Odłóż 4 łyżki śmietany, resztę wlej do zupy. Zmiksuj ją na gładko. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję zupy udekoruj odłożoną śmietaną, posyp pestkami dyni i ew. ziołami.