Zupa dyniowa z papryczką chili

Świetnie rozgrzewa!

Zupa z dyni
Zupa z dyni123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Dynię umyj, rozetnij, miąższ odetnij od skóry, oczyść i pokrój. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por i chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa. Smaż 2 minuty. Potem zalej winem i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut. 

2. Pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Odłóż 4 łyżki śmietany, resztę wlej do zupy. Zmiksuj ją na gładko. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem każdą porcję zupy udekoruj odłożoną śmietaną, posyp pestkami dyni i ew. ziołami.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas