Zupa grzybowa z łazankami

80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików), 10 g mąki, jajo, sól, 0,5 średniego selera, pietruszka, marchewka, cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka soku z cytryny, łyżka masła.

Grzyby szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą. Zamoczyć je 2 l letniej wody i moczyć około 2 godz., następnie ugotować w tej samej wodzie. Z mąki usypać kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać sól i 1 - 2 łyżki wody. Zgnieść ciasto (powinno być twarde), cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w pasy szerokości około 2 cm, potem w kwadraty. Łazanki gotować w osolonej wodzie, odcedzić i odsączyć. Włoszczyznę umyć, dodać grzybów z masłem, solą i pieprzem. Zupę gotować około 30 minut, przecedzić, usunąć warzywa. Zupę doprawić sokiem z cytryny i solą, dodać grzyby. Podawać z łazankami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas