Zupa grzybowa z orzechami pinii

Zupa grzybowa, to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, która króluje od wieków na polskich stołach. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom: może być bardziej słodka lub kwaśna, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

Taka zupa będzie idealna na kolację wigilijną
Taka zupa będzie idealna na kolację wigilijną materiały prasowe

Składniki: 

  • 500 g mrożonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 cytryna
  • 70 g orzechów pinii Bakalland
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku 

 
Przygotowanie:

Grzyby rozmrażamy i odsączamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podsmażmy na maśle drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.

Do grzybów dodajemy, wcześniej przygotowany bulion warzywny. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy.

Na patelni prażymy orzechy pinii, którymi razem z posiekanym szczypiorkiem ozdabiamy gotową zupę. Zupę możemy podać również z makaronem.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas