Zupa gulaszowa
Sycąca zupa, idealna na chłodne dni

Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 30 dag ziemniaków
- marchewka
- 1/3 selera
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorów bez skórki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, papryka, kminek
- 1,5 l bulionu
Przygotowanie:
Warzywa i mięso pokrój w kostkę. Cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso. Zrumień, podlej bulionem i duś 15 min. Dodaj marchewkę i seler, zmiażdżony czosnek, kminek.
Wlej tyle bulionu, aby przykryć składniki i duś 45 min. Gdy mięso zmięknie, dodaj ziemniaki i sól.
Gdy zmiękną, dodaj papryki, pomidory. Ugotuj. Dopraw zupę i podaj, np. w małych chlebkach.