Zupa gulaszowa
Przepis na pyszną, sycącą zupę z mięsa mieszanego, autorstwa Macieja Kuronia.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem. Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną. Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.