Reklama

Reklama

Zupa gulaszowa

Przepis na pyszną, sycącą zupę z mięsa mieszanego, autorstwa Macieja Kuronia.

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody,
  • 300 g wołowiny,
  • 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu),
  • 2 cebule,
  • 2 papryki różnokolorowe,
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 3 pomidory,
  • czosnek, majeranek,
  • sól, ostra papryka,
  • ew. 2-3 kostki rosołowe.

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem. Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną. Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.



Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje