Reklama

Reklama

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa jest bardzo popularnym daniem pochodzącym z Węgier. Przygotowuje się ją szybko, z prostych składników, które często mamy po prostu pod ręką. Zupa gulaszowa jest sycąca, konkretna i bardzo smaczna.

Składniki

  • 600 g wołowiny
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki konserwowe
  • 1 chili
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 3 łyżki śmietany
  • olej do smażenia

Zupa gulaszowa - przygotowanie

1. Przygotować mięso - wołowinę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki

2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać wołowinę, smażyć około 20-25 minut aż mięso nabierze brązowego koloru, dodać czosnek i cebulę, podsmażać aż warzywa lekko zmiękną.

3. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać paprykę chili, sól, paprykę wędzoną, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa około 90 minut.

4. Na koniec dodać passatę pomidorową, doprawić do smaku pieprzem oraz zabielić śmietaną, zagotować.

Reklama

5. Podawać na ciepło z pieczywem.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zupa krem z dyni

Zupa jarzynowa

Zupa meksykańska

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa gulaszowa | dania obiadowe | kuchnia węgierska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje