Zupa jarzynowa z zasmażką
Jarzynowa w nowej odsłonie
Składniki:
- po 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- 20 dag młodego bobu
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 4 spore ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 plasterki szynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- po 4 gałązki estragonu i koperku
- sól, mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę oraz bób przebierz, oczyść.Strączki potnij na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa opłucz, włóż do garnka. Dodaj gałązki estragonu. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 10 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dołóż do bobu i fasolki. Gotuj jeszcze 5–7 minut. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz mąką, zasmaż.
Zasmażkę dodaj do zupy i gotuj dalej 2–3 minuty. Pomidory oraz szynkę potnij w kosteczkę. Dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Przypraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj, posyp nim gotową zupę.