Zupa-krem z dyni
Przepis na pyszną zupę
Składniki:
- 2 i pół kg dyni (może być mrożona)
- 4 duże ząbki czosnku
- cebula
- olej
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 kostki rosołowe
- ostra i słodka papryka
- imbir, curry, cukier, sól
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, dynie i marchewki, smaż 5 min. Zalej wodą, dodaj kostki rosołowe. Gotuj 20 minut. Zmiksuj.
Wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny, oprósz cukrem, curry, paprykami i imbirem. Wymieszaj, przypraw solą.