Zupa krem z dyni z wanilią
Aromatyczna zupa.

Składniki na 2 porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę, - około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę, - gorący bulion lub woda, - sól, - 1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem
Przygotowanie:
- W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. - Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka. - W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.