Zupa krem z dyni z wanilią

Aromatyczna zupa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę,
- około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
- gorący bulion lub woda,
- sól,
- 1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż,
wyłuskane ziarenka
Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem

Przygotowanie:

- W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka.
- W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas