Zupa krem z kiszonej kapusty
Kapuśniak inny niż wszystkie.
Składniki:
- 2 pory
- 4 szalotki
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 filety z węgorza (po ok. 80 g)
- świeży majeranek
- 250 g śmietany
- sól, biały pieprz
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę i gotować ok. 40 minut na średnim ogniu. Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zupę podawać z plastrami węgorza, posypaną świeżym majerankiem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal