Zupa krem z kiszonej kapusty

Kapuśniak inny niż wszystkie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 pory
  • 4 szalotki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 filety z węgorza (po ok. 80 g)
  • świeży majeranek
  • 250 g śmietany
  • sól, biały pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa

  Przygotowanie:

Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę i gotować ok. 40 minut na średnim ogniu. Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zupę podawać z plastrami węgorza, posypaną świeżym majerankiem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas