Zupa krem z kukurydzy
Sposób na sycącą kolację.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki masła
- włoszczyzna
- mała papryczka chilli
- pół łyżeczki kurkumy
- 3 nitki szafranu
- szklanka białego wytrawnego wina
- 20 dag sera gouda
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka z masłem, wlej 1,2 litra wody, gotuj 20 minut. Do wywaru włóż kukurydzę wraz z zalewą (zostaw odrobinę do dekoracji), wlej wino, dodaj szafran, kurkumę i pół papryczki chilli. Całość przypraw solą i pieprzem, gotuj kolejne 20 minut.
2. Zupę ostudź, dokładnie zmiksuj blenderem, aż będzie aksamitna. Podgrzej. Na talerzach ułóż starty na tarce o grubych oczkach ser, wlej zupę. Dekoruj kukurydzą, papryczką chilli i listkami natki pietruszki.