Reklama

Reklama

Zupa krem z kukurydzy

Sposób na sycącą kolację.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • mała papryczka chilli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 3 nitki szafranu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 20 dag sera gouda
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka z masłem, wlej 1,2 litra wody, gotuj 20 minut. Do wywaru włóż kukurydzę wraz z zalewą (zostaw odrobinę do dekoracji), wlej wino, dodaj szafran, kurkumę i pół papryczki chilli. Całość przypraw solą i pieprzem, gotuj kolejne 20 minut.

Reklama

2. Zupę ostudź, dokładnie zmiksuj blenderem, aż będzie aksamitna. Podgrzej. Na talerzach ułóż starty na tarce o grubych oczkach ser, wlej zupę. Dekoruj kukurydzą, papryczką chilli i listkami natki pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje