Składniki na 4 porcje: - 2-3 pory (w sumie 50 dag), - 2 duże ziemniaki, - 1 pęczek włoszczyzny, - 4 kromki czerstwej bułki, - 5 dag startego żółtego sera, - 3-4 łyżki gęstej śmietany, - 1-2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - po 2 gałązki tymianku, szałwii, rozmarynu i natki, - 1/2 strączka chili, - 2 liście laurowe, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz, - listki ziół do dekoracji Przygotowanie: Pory oczyść z zewnętrznych liści, odetnij korzonki i ciemnozielone końce. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i starannie wypłucz pod silnym strumieniem zimnej bieżącej wody. Pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pory, aż staną się szkliste. Włoszczyznę oczyść, umyj. Drobno pokrój i zalej 1 l wody. Dodaj zioła, liście laurowe, obrany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 30 min. Przecedź i wlej bulion do porów. Gotuj 15 minut. Całość zmiksuj. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć na piure. Dodaj do zupy, wymieszaj. Zagotuj. Dopraw śmietaną, gałką muszkatołową. Kromki bułki ułóż na blasze i posyp serem. Piecz 5 min w temp. 200 st. Zupę wlej do ogrzanych miseczek, posyp posiekanym chili. Włóż grzanki, udekoruj.