Zupa krem z selera
Zdrowa i wykwintna zupa.
Składniki na 6 porcji:
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 2 duże selery,
- sól, pieprz,,
- gałka muszkatołowa,
- 200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno pokrojone selery, chwilę smaż razem. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj około 20 minut. Warzywa w zupie zmiksuj na gładki krem. Następnie przetrzyj przez gęste sito (aby usunąć ewentualne włókna z selera). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej śmietankę i całość ponownie zagotuj. Zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
45 minut
Lubisz zupy? Wypróbuj: