Zupa krem z ziemniaków. Prosty przepis, który zawsze się udaje

Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić krem z ziemniaków?

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv

Kremowa zupa ziemniaczana: Przepis

  • 7 dużych ziemniaków (to około pół kilograma)
  • 1 cebulę
  • 1 litr wywaru mięsnego (np. drobiowego) lub warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Czym przyprawiać zupę ziemniaczaną?

  • Natka pietruszki: Można nią udekorować zupę tuż przed podaniem lub wrzucić ją do garnka jeszcze przed zblendowaniem. Dodana do potrawy będzie sprytnym sposobem na dostarczenie sobie porcji witaminy C, potasu i folianów. Takie zestaw sprzyja sercu oraz kondycji skóry.
  • Majeranek: Oto przyprawa bardzo dobrze znana w polskich kulinariach. Doskonale komponuje się z ziemniakami, a do tego ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Poprawia trawienie, działa rozkurczowo i chroni przed wzdęciami. Uchroni więc nas przed zgubnym wpływem zbyt obfitej uczty!
  • Gałka muszkatołowa: Odpowiada za fenomenalny aromat i lekko pikantny smak zupy ziemniaczanej. Pomaga przeciwdziałać niestrawności, biegunkom i wzdęciom, a dodatkowo wpływa korzystnie na pracę wątroby.

Jak urozmaicić zupę ziemniaczaną?