Zupa krem z ziemniaków. Prosty przepis, który zawsze się udaje

Zupa ziemniaczana ma niejedno wcielenie. Wspaniale rozgrzewa i syci nawet największych głodomorów. Choć kojarzy się przede wszystkim z prostą, wiejską potrawą, można przyrządzić ją w sposób bardziej wyszukany. Wszystko zależy od naszej kulinarnej fantazji i wybranych dodatków! Prezentujemy podstawowy przepis na zupę ziemniaczaną w formie apetycznego kremu wraz z propozycjami jego urozmaicenia.

Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?
Jak zrobić zupę krem z ziemniaków?123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić krem z ziemniaków?

Walory smakowe to tylko jedna z wielu zalet tego dania. Zupę krem z ziemniaków przygotować można z prostych, łatwo dostępnych składników, a jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W sam raz dla zabieganych osób, którym zależy na jedzeniu domowych posiłków przy minimalnym nakładzie pracy. Za jednym zamachem przyrządzisz obiad na kilka dni, ponieważ zupę można podgrzewać bez utraty jej smakowitych właściwości.

Kremowe zupy mają jeszcze jeden atut... Nie przepadasz za pływającymi na talerzu kawałkami warzyw? A może mieszkasz z bardzo wybrednym niejadkiem i szukasz patentów na przemycenie w jedzeniu wartościowych składników? Zmiksowanie zupy błyskawicznie rozwiązuje te problemy.

Kremowa zupa ziemniaczana: Przepis

Prosta zupa wymaga tylko kilku składników. Gdy stopniowo zaczniesz nabierać kulinarnej wprawy, eksperymenty z bardziej wymyślnymi produktami będą jak najbardziej wskazane. Póki co miej pod ręką:

  • 7 dużych ziemniaków (to około pół kilograma)
  • 1 cebulę
  • 1 litr wywaru mięsnego (np. drobiowego) lub warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, następnie zalej bulionem i wsyp ziemniaki. Po kilkunastu minutach dodaj sól i pieprz. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj na gładki krem.

Czym przyprawiać zupę ziemniaczaną?

Sekret każdej potrawy tkwi w szczegółach. Nie inaczej jest w przypadku kremu z ziemniaków. Sól i pieprz to zestaw bardzo podstawowy, ale głębszy smak i bogatsze właściwości dania można uzyskać, korzystając z kilku dodatków:

  • Natka pietruszki: Można nią udekorować zupę tuż przed podaniem lub wrzucić ją do garnka jeszcze przed zblendowaniem. Dodana do potrawy będzie sprytnym sposobem na dostarczenie sobie porcji witaminy C, potasu i folianów. Takie zestaw sprzyja sercu oraz kondycji skóry.
  • Majeranek: Oto przyprawa bardzo dobrze znana w polskich kulinariach. Doskonale komponuje się z ziemniakami, a do tego ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Poprawia trawienie, działa rozkurczowo i chroni przed wzdęciami. Uchroni więc nas przed zgubnym wpływem zbyt obfitej uczty!
  • Gałka muszkatołowa: Odpowiada za fenomenalny aromat i lekko pikantny smak zupy ziemniaczanej. Pomaga przeciwdziałać niestrawności, biegunkom i wzdęciom, a dodatkowo wpływa korzystnie na pracę wątroby.

Jak urozmaicić zupę ziemniaczaną?

Mimo że kartofle są jej dominującym składnikiem, wygląd i smak kremu ziemniaczanego można w bardzo prosty sposób urozmaicić. Wystarczy dodać korzeń pietruszki oraz marchew - wykorzystajmy warzywa z gotowania bulionu! Dzięki marchwi zupa zyska zachęcający odcień.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować zupę ziemniaczaną z porem, cukinią albo brokułami. Weźmy na kulinarny warsztat warzywa, które akurat mamy pod ręką! Możemy dorzucić także mięsny akcent, np. kiełbasę. Udekorujmy talerze z kremową zupą pokrojonym w cienkie paski wędzonym i podsmażonym boczkiem. Grzanki z hojną porcją ziół też fenomenalnie sprawdzą się jako w pełni jadalna ozdoba potrawy.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas