Reklama

Reklama

Zupa kurkowa

Zapach, który unosi się w domu w czasie gotowania tej zupy, jest nie do podrobienia. I natychmiast zaostrza apetyt. Nic dziwnego, kurki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów, a zupa z ich dodatkiem jest po prostu wyborna.

Składniki

  • 3 garście kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek/tacka włoszczyzny
  • 4-5 ziemniaków
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • kurkuma
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki masła
  • zielenina do posypania

1. Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy je w miseczce, zasypujemy solą i zalewamy ciepłą/gorącą wodą (nie wrzątkiem). Odstawiamy przynajmniej na 30 min., po tym czasie wyławiamy grzybki przy pomocy sitka lub łyżki cedzakowej, a wodę odlewamy (piasek opadnie na dno miski). Czynność powtarzamy.

2. Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, gotujemy ok. 40 min., pod koniec gotowania doprawiamy. 

3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a gdy się zeszkli, dokładamy pokrojone kurki. Podsmażamy wszystko razem, aż kurki lekko zmiękną. Wówczas dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku i smażymy całość kilka minut.

4. Zawartość patelni przesypujemy do garnka z ugotowanym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Solimy. Gotujemy ok. 20 min., aż ziemniaki staną się miękkie. 

5. Do 100 ml śmietany dodajemy niewielką ilość zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Doprawiamy kurkumą. Zupę podajemy z dodatkiem ulubionej zieleniny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje