Zupa kurkowa

Zapach, który unosi się w domu w czasie gotowania tej zupy, jest nie do podrobienia. I natychmiast zaostrza apetyt. Nic dziwnego, kurki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów, a zupa z ich dodatkiem jest po prostu wyborna.

Kurki to przysmak sezonowy, dlatego zupą tą zwykle cieszymy się pod koniec lata
Kurki to przysmak sezonowy, dlatego zupą tą zwykle cieszymy się pod koniec lata123RF/PICSEL

1. Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy je w miseczce, zasypujemy solą i zalewamy ciepłą/gorącą wodą (nie wrzątkiem). Odstawiamy przynajmniej na 30 min., po tym czasie wyławiamy grzybki przy pomocy sitka lub łyżki cedzakowej, a wodę odlewamy (piasek opadnie na dno miski). Czynność powtarzamy.

2. Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, gotujemy ok. 40 min., pod koniec gotowania doprawiamy. 

3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a gdy się zeszkli, dokładamy pokrojone kurki. Podsmażamy wszystko razem, aż kurki lekko zmiękną. Wówczas dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku i smażymy całość kilka minut.

4. Zawartość patelni przesypujemy do garnka z ugotowanym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Solimy. Gotujemy ok. 20 min., aż ziemniaki staną się miękkie. 

5. Do 100 ml śmietany dodajemy niewielką ilość zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Doprawiamy kurkumą. Zupę podajemy z dodatkiem ulubionej zieleniny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas