Zupa marchewkowa jak u babci
Zupa marchewkowa ma sporo witamin i warto o tym pamiętać, myśląc o niedzielnym obiedzie. To klasyczna propozycja i znany wszystkim smak. Zupa marchewkowa od dawna cieszy się popularnością.
Zupa marchewkowa - przygotowanie
Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. Groszek wyłuskaj i opłucz. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju.
Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.
Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę, groszek oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut.
W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzej masło.
Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: