Zupa marchewkowa jak u babci

Aktualizacja

Zupa marchewkowa ma sporo witamin i warto o tym pamiętać, myśląc o niedzielnym obiedzie. To klasyczna propozycja i znany wszystkim smak. Zupa marchewkowa od dawna cieszy się popularnością.

Zupa marchewkowa jest bogata w składniki odżywcze i witaminy
Zupa marchewkowa jest bogata w składniki odżywcze i witaminy 123RF/PICSEL

Zupa marchewkowa - przygotowanie

Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. Groszek wyłuskaj i opłucz. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. 

Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.

Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę, groszek oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut. 

W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzej masło. 

Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Zupa z suszonych pomidorówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas