Reklama

Reklama

Zupa marchewkowa jak u babci

Wiosną będziemy mogli się cieszyć bogactwem warzyw, a tym samym - bogactwem witamin. Zupa marchewkowa ma ich sporo i warto o tym pamiętać, myśląc o niedzielnym obiedzie.

Składniki

  • 5 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 gałązki koperku
  • 30 g groszku cukrowego

Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. Groszek wyłuskaj i opłucz. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. 

Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.

Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę, groszek oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut. 

W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Na patelni rozgrzej masło. 

Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

***

Zobacz również: 


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: Zupa marchewkowa | marchewka | obiad | lunch

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje