Reklama

Reklama

Zupa meksykańska z chorizo

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i treściwy obiad, zupa meksykańska z chorizo będzie świetnym pomysłem. To doskonały wybór dla miłośników ostrzejszych smaków - ale jeśli nie lubicie pikantnych potraw, wystarczą drobne zmiany, aby zupa meksykańska była pyszna również dla was!

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 laska kiełbasy chorizo (150 g)
  • 240 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 285 g kukurydzy z puszki
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 średnia papryka czerwona
  • sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, szczypta cukru lub ksylitolu, kumin, oregano

W garnku podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo.

Gdy się lekko zarumieni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy minutę. Następnie dokładamy papryczkę chili oraz paprykę czerwoną. Chwilę smażymy, a następnie całość zalewamy bulionem.

Zupa meksykańska powinna zawrzeć - wtedy dodajemy pomidory. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy odsączoną i opłukaną wcześniej fasolę i kukurydzę.

Reklama

Doprawiamy resztą przypraw (papryką solidnie). Zupa meksykańska powinna dusić się jeszcze około 7 minut. 

Rada:

Osoby, którym nie odpowiada ostry smak, mogą pominąć chili i potrawę doprawić delikatnie tylko papryką ostrą. Zupa meksykańska z chorizo najlepsza będzie z ryżem lub chlebem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Sprawdź też inny przepis na zupę meksykańską.

* * *

Zobacz więcej:

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje