Zupa meksykańska z chorizo

Aktualizacja

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i treściwy obiad, zupa meksykańska z chorizo będzie świetnym pomysłem. To doskonały wybór dla miłośników ostrzejszych smaków - ale jeśli nie lubicie pikantnych potraw, wystarczą drobne zmiany, aby zupa meksykańska była pyszna również dla was!

Zupa meksykańska z chorizo to pyszny, rozgrzewający obiad dla miłośników pikantnych smaków
Zupa meksykańska z chorizo to pyszny, rozgrzewający obiad dla miłośników pikantnych smakówmateriały prasowemateriały prasowe

W garnku podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo.

Gdy się lekko zarumieni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy minutę. Następnie dokładamy papryczkę chili oraz paprykę czerwoną. Chwilę smażymy, a następnie całość zalewamy bulionem.

Zupa meksykańska powinna zawrzeć - wtedy dodajemy pomidory. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy odsączoną i opłukaną wcześniej fasolę i kukurydzę.

Doprawiamy resztą przypraw (papryką solidnie). Zupa meksykańska powinna dusić się jeszcze około 7 minut.

Rada:

Osoby, którym nie odpowiada ostry smak, mogą pominąć chili i potrawę doprawić delikatnie tylko papryką ostrą. Zupa meksykańska z chorizo najlepsza będzie z ryżem lub chlebem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Sprawdź też inny przepis na zupę meksykańską.

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas