Zupa meksykańska z chorizo
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i treściwy obiad, zupa meksykańska z chorizo będzie świetnym pomysłem. To doskonały wybór dla miłośników ostrzejszych smaków - ale jeśli nie lubicie pikantnych potraw, wystarczą drobne zmiany, aby zupa meksykańska była pyszna również dla was!
W garnku podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo.
Gdy się lekko zarumieni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy minutę. Następnie dokładamy papryczkę chili oraz paprykę czerwoną. Chwilę smażymy, a następnie całość zalewamy bulionem.
Zupa meksykańska powinna zawrzeć - wtedy dodajemy pomidory. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy odsączoną i opłukaną wcześniej fasolę i kukurydzę.
Doprawiamy resztą przypraw (papryką solidnie). Zupa meksykańska powinna dusić się jeszcze około 7 minut.
Rada:
Osoby, którym nie odpowiada ostry smak, mogą pominąć chili i potrawę doprawić delikatnie tylko papryką ostrą. Zupa meksykańska z chorizo najlepsza będzie z ryżem lub chlebem.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".
Sprawdź też inny przepis na zupę meksykańską.
* * *
Zobacz więcej: