Zupa meksykańska

Aktualizacja

Zupa meksykańska jest treściwa, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Każdy fan tego dania nie może się go nachwalić. Zupa meksykańska zachwyci domowników i zaspokoi nawet największy głód.

Zupa meksykańska: można ją wręcz "jeść oczami"
Zupa meksykańska: można ją wręcz "jeść oczami"123RF/PICSEL

Zupa meksykańska - przygotowanie

Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 

Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.

W dużym garnku zagotowujemy trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy kawałki obranego awokado, całość posypujemy natką, bazylią i oregano, możemy zabielić odrobiną śmietany lub uzupełnić jogurtem.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Wyborne meksykańskie placuszki z warzywamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas