Zupa paprykowo-pomidorowa
Składniki na 4 porcje: 30 dag pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 500 ml bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, 4 morele, 1 łyżka miodu, 1 mały pęczek bazylii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 papryczka chili.
2 Morele przepołowić, wyjąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Bazylię opłukać, osuszyć, listki poodrywać od gałązek. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe grubo posiekać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującej się zupy, mieszając.
3 Czerwoną papryczkę chili oczyścić z pestek, pociąć w cienkie plasterki. Cząstki moreli dodać do zupy. Przyprawić ją do smaku solą, chili, miodem i octem jabłkowym. Rozlać do talerzy. Udekorować odłożonymi listkami bazylii.