Reklama

Reklama

Zupa pieczarkowa

Aromatyczna, smakowita i sycąca. Kojarzy się z klasycznym obiadem z babcinej kuchni. Bardziej orientalnego charakteru nabierze, gdy dodamy do niej ugotowany wcześniej cienki makaron.

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 3-4 liści kapusty pekińskiej
  • 1 kość schabowa z mięsem
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • 200 g makaronu (spaghetti, nitki)

Kość schabową umieszczamy w garnku razem z obraną i pokrojoną marchewką oraz pietruszką. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek pora pokrojony w plasterki oraz porwaną na kawałki kapustę pekińską. Zalewamy 1,5 l wody. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do gotującego się wywaru. 
Makaron gotujemy osobno, w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę oraz ugotowany makaron.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje