Składniki na 6 porcji: - 1 porcja włoszczyzny, - 1cebula, - ćwiartka kurczaka, - 50 dag pomidorów, - 10 dag drobnego makaronu (gwiazdki), - 1 opakowanie miękkiej fety (ok. 30 dag), - 1 szklanka pełnego mleka, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 1 łyżka maki, - 2 - 3 ząbki czosnku, - 2 listki laurowe, - 1 - 2 goździki, - 3 - 4 gałązki tymianku, - 1 gałązka rozmarynu, - ziele angielskie, - szczypta cynamonu, - cukier, pieprz, sol; Przygotowanie: 1. Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać, pokroić na grubsze kawałki. Kurczaka opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka razem z włoszczyzną. Dodać obraną i naszpikowaną goździkami cebulę, listki laurowe, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Wlać 1,5 litra wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 - 60 minut. Bulion przecedzić. 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać obrane ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zmiksować na piure, włożyć do gotującego się bulionu i zagotować mieszając. Jednocześnie w dużej ilości osolonego wrzątku ugotować al dente drobny makaron, odcedzić. 3. Połowę fety włożyć do miseczki, roztrzepać z wlewanym stopniowo mlekiem tak, aby nie było grudek. Następnie wymieszać z łyżką maki. Do masy serowej dolać kilka łyżek gorącej zupy pomidorowej, wymieszać, po czym wlać stopniowo do garnka z zupą. Zupę zagotować caly czas mieszając. Doprawić do smaku bardzo małą szczyptą cynamonu, cukrem oraz ewentualnie solą i pieprzem. 4. Do gotującej się zupy włożyć ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać razem przez 1 - 2 minut, uważając aby makaron się nie rozgotował. Resztę fety pokroić w kostkę. Zupę wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej porcji włożyć kilka kostek fety. Posypać świeżymi listami tymianku i podawać.