Zupa pomidorowa z ziołowymi kluseczkami

Nowe wcielenie pomidorowej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 duży korpus z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1/ 4 selera,
- 1 mała cebula,
- 1,5 l wody,
- sól, pieprz, listek laurowy,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml. śmietany,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 20 dag. chudego twarogu,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka liści bazylii,
- kilka liści natki pietruszki

Przygotowanie:

Z korpusu, warzyw i przypraw ugotować rosół, na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i zabielić śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki pszennej. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować kluseczki. Twaróg bardzo dobrze odcisnąć, połączyć z mąkę ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Kluski podawać do zupy.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób. Koszt jednej porcji 1,60 zł.

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas