Reklama

Zupa rybna z papryką

Zupy rybne nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością, niektórzy kręcą nosami, choć nawet nie spróbowali takiego dania. Warto jednak się przekonać, bo może to być prawdziwy rarytas!

Składniki

  • 500 g filetów rybnych
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 porcja/tacka włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor (opcjonalnie)
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • kurkuma
  • papryka słodka w proszku
  • 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 2 l wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz (w niewielkich ilościach). Wywar przecedzamy. Warzywa wykorzystamy np. do sałatki.

2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, papryki np. w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z paprykami, doprawiamy sproszkowaną papryką, smażymy, aż cebula się zeszkli.

3. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, dokładamy obrane, pokrojone ziemniaki, solimy.

4. Filety rybne opłukujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z pokrojonym pomidorem (opcjonalny dodatek). Wsypujemy przyprawy i ew. dokładamy suszoną papryczkę chili. Gotujemy całość ok. 20-25 min., posypujemy natką pietruszki.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy