Zupa rybna z papryką

Zupy rybne nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością, niektórzy kręcą nosami, choć nawet nie spróbowali takiego dania. Warto jednak się przekonać, bo może to być prawdziwy rarytas!

Smak, kolor, aromat - nie mają sobie równych
Smak, kolor, aromat - nie mają sobie równych123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 2 l wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz (w niewielkich ilościach). Wywar przecedzamy. Warzywa wykorzystamy np. do sałatki.

2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, papryki np. w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z paprykami, doprawiamy sproszkowaną papryką, smażymy, aż cebula się zeszkli.

3. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, dokładamy obrane, pokrojone ziemniaki, solimy.

4. Filety rybne opłukujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z pokrojonym pomidorem (opcjonalny dodatek). Wsypujemy przyprawy i ew. dokładamy suszoną papryczkę chili. Gotujemy całość ok. 20-25 min., posypujemy natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas