Zupa rybna z papryką
Zupy rybne nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością, niektórzy kręcą nosami, choć nawet nie spróbowali takiego dania. Warto jednak się przekonać, bo może to być prawdziwy rarytas!

Składniki
- 500 g filetów rybnych
- 3-4 ziemniaki
- 1 porcja/tacka włoszczyzny
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor (opcjonalnie)
- olej
- sól, pieprz
- majeranek
- kurkuma
- papryka słodka w proszku
- 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sok z cytryny
Składniki: 500 g filetów rybnych3-4 ziemniaki1 porcja/tacka włoszczyzny2 listki laurowe2 ziarenka ziela angielskiego3 cebule2 papryki czerwone1 papryka żółta1 pomidor (opcjonalnie)olejsól, pieprzmajeranekkurkumapapryka słodka w proszku1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)natka pietruszkisok z cytryny
1. Włoszczyznę obieramy, myjemy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 2 l wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz (w niewielkich ilościach). Wywar przecedzamy. Warzywa wykorzystamy np. do sałatki.2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, papryki np. w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z paprykami, doprawiamy sproszkowaną papryką, smażymy, aż cebula się zeszkli.3. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, dokładamy obrane, pokrojone ziemniaki, solimy.4. Filety rybne opłukujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z pokrojonym pomidorem (opcjonalny dodatek). Wsypujemy przyprawy i ew. dokładamy suszoną papryczkę chili. Gotujemy całość ok. 20-25 min., posypujemy natką pietruszki.