Zupa selerowa

Prosty przepis na zupę selerową

Zupę posyp grzankami
Zupę posyp grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • por
  • pół selera
  • cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie grzanek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Por oczyść, pokrój na plasterki. Seler oczyść, pokrój w kostkę. Warzywa zalej 2 litrami wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie, oprósz solą. Ugotuj.

2. Cebulę obierz, zeszklij na maśle. Dodaj do zupy, przypraw, zagotuj. Ostudź. Z zupy wyjmij ziele i liść laurowy, zmiksuj. Posyp grzankami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas