Zupa serowo-czosnkowa z grzanką
Smaczna i sycąca

Składniki
- czosnek – 1 główka
- ziemniaki – 4 szt.
- bulion warzywny – ok. 1,5 l
- masło – 2 łyżki
- wędzony boczek – 50 g
- ser żółty np. Radamer Serenada – 100 g
- śmietana słodka 18% – ok. 125 ml
- świeża bagietka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.
Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.