Reklama

Reklama

Zupa wielowarzywna na bulionie

Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały kalafior
  • po 50 dag młodej marchewki oraz ziemniaków
  • 2 średnie pory
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego (domowego albo z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Marchewki pokrój w grube słupki, a ziemniaki - w kostkę. Pory oczyść, dobrze umyj, potnij w ukośne plasterki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa. Mieszając, smaż je 3-4 minuty. Potem zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut.

2. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą i pieprzem, a jeśli lubisz - także suszonymi włoskimi ziołami. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Posiekaj je. Gotową zupę posyp natką. Ew. udekoruj kleksem gęstej kwaśnej śmietany albo jogurtu bałkańskiego.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje