Zupa wielowarzywna na bulionie

Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz.

Zupa wielowarzywna na bulionie
Zupa wielowarzywna na bulionie123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały kalafior
  • po 50 dag młodej marchewki oraz ziemniaków
  • 2 średnie pory
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego (domowego albo z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Marchewki pokrój w grube słupki, a ziemniaki - w kostkę. Pory oczyść, dobrze umyj, potnij w ukośne plasterki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa. Mieszając, smaż je 3-4 minuty. Potem zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut.

2. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą i pieprzem, a jeśli lubisz - także suszonymi włoskimi ziołami. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Posiekaj je. Gotową zupę posyp natką. Ew. udekoruj kleksem gęstej kwaśnej śmietany albo jogurtu bałkańskiego.


Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas