Zupa z dyni

Smaczna i oryginalnie podana.

Smacznego
 123RF/PICSEL

- kilogram dyni,
- 2 kostki rosołowe,
- zielona papryka,
- cebula, 4 ząbki czosnku,
- 10 dag boczku wędzonego,
- sól, pieprz, majeranek,
- natka pietruszki.

Przygotowanie:

Dynię wydrążyć, usunąć pestki i części miękkie. Jeśli chcemy wykorzystać łupinę jako naczynie na zupę, należy pozostawić brzegi o grubości około 1 cm. Dynię pokroić w kostkę, zagotować w 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki rosołowe, gotować około 15 minut. Zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę, a boczek w paski. Składniki te wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przesmażyć chwilę. Połączyć ze zmiksowaną zupą, dodać sól, pieprz oraz majeranek. Gotować około 10 minut. Do zupy można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ostrą paprykę chili albo śmietanę. Podawać z pieczywem.
1 porcja - 217 kcal
Czas przygotowania: 55 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas