Zupa z dyni
Smaczna i oryginalnie podana.

Składniki na 8 porcji:
- kilogram dyni, - 2 kostki rosołowe, - zielona papryka, - cebula, 4 ząbki czosnku, - 10 dag boczku wędzonego, - sól, pieprz, majeranek, - natka pietruszki.
Przygotowanie:
Dynię wydrążyć, usunąć pestki i części miękkie. Jeśli chcemy wykorzystać łupinę jako naczynie na zupę, należy pozostawić brzegi o grubości około 1 cm. Dynię pokroić w kostkę, zagotować w 1,5 litra wody. Dodać 2 kostki rosołowe, gotować około 15 minut. Zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę, a boczek w paski. Składniki te wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przesmażyć chwilę. Połączyć ze zmiksowaną zupą, dodać sól, pieprz oraz majeranek. Gotować około 10 minut. Do zupy można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ostrą paprykę chili albo śmietanę. Podawać z pieczywem. 1 porcja - 217 kcal Czas przygotowania: 55 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".