Zupa z grzankami
Brukselki - niepozorne małe „kapustki” można jeść nie tylko jako jarzynkę! Świetnie nadają się na zupę, sałatkę, a nawet do babeczek!

Składniki
- 500 g brukselki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- 100 g boczku wędz. (ew.)
- 2 l bulionu warzywnego
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz,
- tymianek
- grzanki
Sposób przygotowania
Obierz pietruszkę, marchewkę i cebulę. Pokrój na duże kawałki. Zalej bulionem i ugotuj. Dodaj brukselkę i gotuj jeszcze 10-15 min, by zmiękła(kilka surowych listków możesz zostawić do dekoracji).Zdejmij z ognia, ostudź. Połowę brukselki wyjmij, resztę zupy zblenduj. Brukselkę ponownie dołóż. Dopraw, zabiel śmietaną i podaj z grzankami i ew. podsmażonym, pokrojonym boczkiem.