Zupa z grzankami

Brukselki - niepozorne małe „kapustki” można jeść nie tylko jako jarzynkę! Świetnie nadają się na zupę, sałatkę, a nawet do babeczek!

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 100 g boczku wędz. (ew.)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz,
  • tymianek
  • grzanki

Sposób przygotowania

Obierz pietruszkę, marchewkę i cebulę. Pokrój na duże kawałki. Zalej bulionem i ugotuj. Dodaj brukselkę i gotuj jeszcze 10-15 min, by zmiękła(kilka surowych listków możesz zostawić do dekoracji).Zdejmij z ognia, ostudź. Połowę brukselki wyjmij, resztę zupy zblenduj. Brukselkę ponownie dołóż. Dopraw, zabiel śmietaną i podaj z grzankami i ew. podsmażonym, pokrojonym boczkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje