Reklama

Reklama

Zupa z kaszą pęczak i grzybami

Kasza pęczak to prawdziwa witaminowa bomba i bogate źródło potasu, magnezu i żelaza. Na jej bazie przygotujesz kaszotto, wegetariański gulasz lub farsz do gołąbków. Możesz nawet dodać ją do zupy. W towarzystwie grzybów i włoszczyzny smakuje naprawdę dobrze, a jak syci!

Składniki

  • włoszczyzna na bulion
  • szklanka kaszy pęczak
  • 6 ziemniaków
  • 20 dag ulubionych grzybów
  • łyżka masła klarowanego
  • 3liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Włoszczyznę wrzuć do garnka, zalej 1,5 l wody i dopraw według uznania. Gotuj aż bulion będzie gotowy. Osobno ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w grube plasterki marchew. 

W osobnym garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim grzyby. Zalej je gotowym bulionem i dopraw do smaku. Dorzuć ugotowane ziemniaki i marchew i gotuj całość przez pół godziny na małym ogniu.

Kaszę pęczak opłucz pod bieżącą wodą, odsącz i dodaj do zupy, gotuj jeszcze chwilkę na małym ogniu. 

Podawaj z natką lub szczypiorkiem. 

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa z kaszą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje