Zupa z kaszą pęczak i grzybami
Kasza pęczak to prawdziwa witaminowa bomba i bogate źródło potasu, magnezu i żelaza. Na jej bazie przygotujesz kaszotto, wegetariański gulasz lub farsz do gołąbków. Możesz nawet dodać ją do zupy. W towarzystwie grzybów i włoszczyzny smakuje naprawdę dobrze, a jak syci!
Włoszczyznę wrzuć do garnka, zalej 1,5 l wody i dopraw według uznania. Gotuj aż bulion będzie gotowy. Osobno ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w grube plasterki marchew.
W osobnym garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim grzyby. Zalej je gotowym bulionem i dopraw do smaku. Dorzuć ugotowane ziemniaki i marchew i gotuj całość przez pół godziny na małym ogniu.
Kaszę pęczak opłucz pod bieżącą wodą, odsącz i dodaj do zupy, gotuj jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Podawaj z natką lub szczypiorkiem.